Mit kell most átgondolni vállalkozás indítás előtt?

Csak a tavalyi évben 29.019 vállalkozás jött létre, tehát közel ennyi ember határozott úgy, hogy saját vállalkozást indít. Vélhetően sok ezer ember hozta meg azt a döntést, hogy feladja biztos állását és saját cégéből fogja fenntartani magát. Több mint valószínű, hogy ez idén is így lett volna, a tendenciát követve már a 30.000-et is elértük volna, most azonban egy krízishelyzetben , egy lehetséges válság előtt nagyon sokan megtorpannak.

Az elmúlt években közel 1.000 vállalkozásindítási projektben vettünk részt és pontosan tudjuk, hogy egy ilyen döntés meghozatala nem egy rövid folyamat, komoly mérleges előzi meg és a legtöbb esetben még így is nagyon sok bizonytalanság van a leendő vállalkozó fejében.

Most azonban teljesen egyértelmű, hogy még mélyebbre szeretne ásni az, aki vállalkozást indít és meg akar győződni arról, hogy nem vállal-e túl nagy kockázatot. Pár szempontot mi is összegyűjtöttünk, hogy mit érdemes ilyenkor mérlegelni:

  • a legfontosabb a piaci igény: bár minden vállalkozásindítást meg kéne, hogy előzzön egy piackutatás, ezt mégis szinte csak a nagyok teszik meg (bolondok lennének százmilliókat úgy kockáztatni, hogy nem győződnek meg arról, hogy van-e elegendő fizetőképes kereslet). Most azonban ez kihagyhatatlan. Meg kell vizsgálni azt, hogy van-e és lesz-e kereslet a vállalkozás terméke/szolgáltatása után. Vigyázni kell, mert egy válság mindig új világot hoz és a kereslet jellege ilyenkor pár hónap alatt 180 fokot fordul. Amire volt igény, arra nem lesz, amiről azt sem tudtuk, hogy létezik, előkerül.


Csak egy példa: egészen biztosnak látszik, hogy elképesztő méreteket fog ölteni a home-office munkaforma. A cégek rá fognak jönni, hogy feleslegesen bérlik a horror drága irodaházakat, felesleges az egész hozzá kapcsolódó infrastruktúra, ráadásul a munkavállalók szívesebben és hatékonyabban dolgoznak otthon. Nem építenék most irodaházat, ellenben figyelném a vadiúj home-office igényeket.

Hogyan tudod ezt felmérni? Figyelj meg egy piacot. Vélhetően  van már kiszemelt terület. Most fókuszálj arra, hogy hogyan alakul ma és mi lesz vele pár hónap múlva. Lépj be Facebook csoportokba, beszélgess a célcsoport tagjaival mélyebben, igyatok meg egy “virtuális kávét“. Mérd fel a személyes igényeket. Próbáld meg ezt legalább 100 ismeretlen emberrel megtenni. Ma ott ül mindenki a gép előtt, könnyű elérni őket.

  • gondold át a tartalékaidat: nagyon kevés esetben jön össze az, hogy egy vállalkozás már az első hónaptól profitot termel. Természetesen nem lehetetlen sem máskor, úgy ma sem, de nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy most az első hónapok mínuszosak lesznek. Nem sok minden változott ezzel kapcsolatban most, csupán ez az időszak hosszabb lesz, mint máskor. Számolj most extrán 3-6 hónappal és ahhoz mérd fel azt, hogy mekkora befektetésre van ehhez szükséged. (itt le tudod tölteni az ingyenes vállalkozástervezőnket, ami segít ebben)

 

  • tervezd meg a vevőszerzési folyamatodat: jelenleg üresek az utcák, otthon vannak az emberek. Ez egy nagyon különleges helyzet és vélhetően még hetekig fent fog állni. Számolnod kell azzal, hogy a hagyományostól eltérő módon kell most eljutnod a vevőkhöz. Ha olyan a vállalkozásod, akkor szerencséd van és online megoldásokat tudsz alkalmazni és így is megvalósítható a szolgáltatás vagy a termék célbajuttatása. Ha olyan vállalkozást tervezel indítani, ami ilyenkor nem megvalósítható a gyakorlatban, akkor viszont egy elnyújtott indulásban kell gondolkodnod. Célszerűnek tartom ilyenkor a marketing kiépítését, a brand megerősítést, érdeklődők és követők gyűjtését. Határozottan célszerűnek tartom ebben az időszakban az átgondolt indulást, mert kiváló alkalom egy brandet népszerűvé tenni az online térben.

  • gondold át az engedélyeket: ha olyan vállalkozásod van, ami erősen engedélyköteles, akkor annak alaposan járj utána, ugyanis a hivatalok vélhetően csökkentett kapacitással működnek, lassabban dolgoznak. Telefonálj, egyeztess, mérd fel a lehetőségeket és készíts egy ütemtervet. Okvetlenül kalkulálj csúszásokkal is, mert ma képtelenség kiszámíthatóan tervezni.

A legfontosabb az, hogy ha most indítasz vállalkozást, akkor sokkal alaposabb tervezésre lesz szükséged, körültekintőbbnek kell lenned. Ennek ellenére egészen biztos, hogy a legnagyobb lehetőségek ilyenkor adódnak. Amikor telítettek a piacok, amikor már boldog boldogtalan vállalkozó akar lenni, akkor nem sok szuper lehetőség adódik. Egy ilyen helyzetben egészen biztos, hogy ismét elképesztő példákat fogunk látani. Ha te is úgy döntesz, hogy elérkezett az idő, akkor okvetlenül nézd meg az egyik legjobb EU-s támogatást, ami hatalmas anyagi segítség lehet most! Kattints ide a részletekért!

Révész Christian MNT

Révész Christián

Üzleti tanácsadó

Rólam:

“22 évesen kezdtem el vállalkozni és saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire nehéz a megfelelő tudás nélkül sikeresnek lenni. Ennek hatására kezdtem el tudatosan képezni magamat, mint vállalkozó. Látva ennek eredményeit, szeretném ezt a tudást a legtöbb magyar vállalkozó számára átadni és segítséget nyújtani abban, hogy képesek legyenek elérni céljaikat. 8 éve foglalkozom gazdasági és üzleti képzésekkel, oktatással és tanácsadással.”

Mottóm: elsőre is sikerülhet álmaid vállalkozása!