Egészen biztos, hogy rengeteg tervet, vállalkozás indítást húz most keresztbe a kialakult helyzet. Sokaknál égető kérdés most, hogy merjen-e vállalkozást indítani vagy inkább várja meg azt, amíg normalizálódik a helyzet. Ebben szeretnénk segíteni pár hasznos gondolattal.

Kezdetnek nézzük az előnyöket:

  • Egészen biztos, hogy most tisztulni fognak a piacok. Nagyon sok vállalkozás csak abból élt meg, hogy túlkereslet volt a piacon, így a kevésbé jóminőségű megoldásokra is akadt fizetőképes kereslet. Mivel egy pánikhelyzet, egy válság arról szól, hogy megcsappan a fizetőképesség és az emberek óvatossá válnak, így az ilyen vállalkozások ki fognak dőlni. A gazdaság viszont előbb utóbb helyreáll és szükség lesz a jó vállalkozókra is. Tökéletes lehetőség megerősödni.

  • Az árak csökkeni fognak. Egyszerű mikroökonómia, ha csökken a kereslet, akkor csökken az ár is. Ha alapvetően a jelenlegi árakkal kalkuláltál és erre biztosított a tőkéd is, akkor ezt most olcsóbban fogod tudni megtenni. Egy induló vállalkozás egyébként sem termel túl sokat az első pár hónapban, tehát a helyzet egyébként sem rontott sokat a lehetőségeiden.

  • Mindenki a telefonon lóg. Jelenleg nagyon sokan maradnak otthon, illetve egy recesszió során ez szintén elmondható, hiszen az emberek nem akarnak költeni. Most sokkal könnyebb lesz a célközönség figyelmét megszerezni, elérni és rávenni őket, hogy fogyasszák a tartalmakat. Tökéletes lehetőség arra, hogy egy erős brandet építs rövidebb idő alatt.

  • Kormányzati segítség: a gazdaság élénkítése fontos állami cél. Ha gond lesz, akkor vannak olyan intézkedések, amikre számítani lehet: adócsökkentés, támogatások, kedvezményes hitelek, stb. Ezekből lehet előnyt kovácsolni.

  • Teher alatt nő a pálma: egy kedvezőtlen gazdasági időszak komoly gondolkodásra készteti a vállalkozókat. Az életképesek ilyenkor kreatív üzemmódba váltanak és innovatív megoldásokkal jönnek elő. Akik egy ilyen időszakban képesek eredményesen indulni, azok később gond nélkül meg fogják állni a helyüket. Szóval tekinthetsz erre amolyan próbaként, hogy van-e helyed a vállalkozók között.

  • Problémák keletkeznek, amiket meg kell oldani. Az emberek életében ilyenkor sokkal több lesz a probléma és a megoldandó feladat. Erre költeni fognak. Ha képes vagy olyan megoldásokkal előállni, ami a helyzet szülte nehézségeket oldja meg, akkor egy aranybánya lehet neked ez az időszak.

És nézzük a negatív oldalát:

Negatív szempontokat bármikor találhatunk. Nem tudnám kijelenteni azt, hogy most különösen sok van. Inkább csak másabbak valamennyivel. Nem tudok nagyobb nehézséget elképzelni, mint hogy a piacok telítettek és hatalmas versenybe kell beszállnia egy kezdő vállalkozásnak. Ennél nehezebb problémával most sem kell szembenézni.

Aki vállalkozást indít, sosincs könnyű helyzetben és mindig vállal kockázatot. Fókuszálni a lehetőségekre kell és azt megvizsgálni, hogy kellően erős-e az ötletünk a nehézségek ellenére. Rengeteg erős vállalat jött létre a válságban, tehát nem is kérdés, hogy jó alkalom lehet ez.

Ha ehhez szakmai segítségre, tőkére és támogatásra van szükséged, akkor a lehető legnagyobb segítséget jelentheti számodra a Fiatalok és Álláskeresők Vállalkozóvá Válása program. Nézd meg a részleteket itt!

Révész Christian MNT

Révész Christián

Üzleti tanácsadó

Rólam:

“22 évesen kezdtem el vállalkozni és saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire nehéz a megfelelő tudás nélkül sikeresnek lenni. Ennek hatására kezdtem el tudatosan képezni magamat, mint vállalkozó. Látva ennek eredményeit, szeretném ezt a tudást a legtöbb magyar vállalkozó számára átadni és segítséget nyújtani abban, hogy képesek legyenek elérni céljaikat. 8 éve foglalkozom gazdasági és üzleti képzésekkel, oktatással és tanácsadással.”

Mottóm: elsőre is sikerülhet álmaid vállalkozása!