Egy olyan (könnyen fejleszthető) készségről szeretnék ma írni nektek, ami engem nagyon sok mindenen átsegített, és sok más embernek is tudtam ezzel segíteni. Ez pedig nem más, mint az, hogy hogyan kutass jól és hatékonyan.

Manapság az internet olyan adatbázisnak számít, ahol szinte bármilyen információt elérhetünk, amire csak vágyunk. Azonban mivel ekkora – egymástól függetlenül karbantartott – információmennyiséget nehéz rendszerezni, így a számunkra releváns információ is nehezebben kukázható ki a hatalmas (gyakran szemét-)tengerből.

Ennek megkönnyítésére jöttek létre a különböző keresőmotorok, mint például a Bing, vagy a Google, és nem véletlenül népszerűbb az egyik, mint a másik. Egyrészt a Google felülete is sokkal inkább felhasználóbarát, azonban az algoritmusának köszönhetően a keresőszavainkra sokkal relevánsabb információt is találhatunk.

Ilyen feltételek mellett miért is lehet még mindig olyan nehéz megtalálni azt, amit keresünk? A Google sem Isten, se nem gondolatolvasó (a tudomány jelen állása szerint), így nem tudja pontosan, hogy mit is szeretnénk megtudni, és ha nem a megfelelő módszerrel próbálkozunk, még mi is megnehezítjük a dolgot.

Az egyik legfontosabb dolog ebben a helyzetben, hogy pontosan tudjuk, hogy mit keresünk, viszont ne írjunk be összetett mondatokat a keresősávba. Címszavakban érdemes keresni, a szótőt használva, hogy minden formában megtalálható legyen. Ezek után érdemes megnézni az első oldal találatait, hogy mennyire sikerült eltalálni azt a témát, ami bennünket érdekel. Tegyük fel, hogy én arról szeretnék információt találni, hogy mi szükséges ahhoz, hogy én Kanadában tudjak munkát vállalni. Beírom, hogy „Kanada munka feltétel”. Ekkor megnézem a találati listát, beleolvasgatok, majd a talált információ alapján módosítom vagy pontosítom a keresésem.

A kulcs az, hogy próbáld meg a találatokból leszűrni, hogy melyik keresőszó volt az, ami a számodra releváns információkat hozta, és melyik volt az, ami az irrelevánsabb oldalak felé vezetett. Ez alapján érdemes keresgélni, és persze amit nem említettem korábban, hiteles forrásokból tájékozódni.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”