Azon gondolkodtam, hogy vajon mi lehet a legnagyobb visszatartó erő a vállalkozók számára. Sok minden eszembe jutott, többek között a tőke vagy a megfelelő tudás, esetleg motiváció hiánya. Azonban végül arra jutottam, hogy van ennél egy sokkal fontosabb, ugyanakkor sokkal kevésbé megfogható probléma, az pedig nem más, mint a makacsság.

Természetesen a makacsságnak lehetnek előnyei is, hiszen a kitartással gyakran jár együtt ez a tulajdonság. Aki makacs, könnyebben marad kitartó hosszabb időn keresztül, és így nagyobb esélye lehet arra, hogy véghezvigye azt, amibe belekezdett. Azonban lehetnek ennek a tulajdonságnak elég komoly hátulütői is, nem csak a személyes, de az üzleti életben is.

Vegyük például, hogy sok esetben van egy-egy eszköz, amit már nagyon régóta használsz. Tudod, hogy azóta jöttek ki sokkal korszerűbb, sokkal hasznosabb eszközök és tegyük fel, hogy a tőkéd is meglenne hozzá. Te azonban nem fogsz váltani, mert szerinted csak az az egy működik igazán jól. Vagy pedig azért nem akarsz váltani, mert nem vagy hajlandó megtanulni használni valami új dolgot, mert az sok idő meg energia.

Vagy egy másik példa, amikor azt gondolod, hogy te már olyan szakértő vagy a területeden, hogy már nem kell többet tanulnod, és ezt is teszed. Makacsságból nem vagy hajlandó többet tanulni, hiszen te már mindent tudsz. Azonban manapság már minden nap elérhető újabb és újabb információ, technika, vagy bármilyen apró tipp, amely rengeteget segíthet a munkád során, és piaci előnyhöz juttathat.

Nem gond tehát, ha makacs vagy – ha tisztában vagy vele, és olyan dolgoknál használod ki az előnyeit, amelyeknél valóban érdemes és szükséges. Azonban képesnek kell lenned arra, hogy felismerd, amikor negatív hatással van az életedre és a szakmai fejlődésedre ez a tulajdonság, és dolgoznod kell azon, hogy leküzdd.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”