A hosszú távon sikeres vállalkozás egyik alapja a tervezés, ami sajnos nagyon sok esetben kimarad a kis- és középvállalatok esetében. Talán az egyik legfontosabb és leghasznosabb tervezet, amit elkészíthetsz, az az éves növekedési terv. De hogyan is kezdj hozzá?

Először is két fontos kérdést kell feltenned magadnak: MIT szeretnél növelni (változó) és MENNYIVEL (cél)? Gyakran, amikor növekedésre gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe jut, az a bevétel, azonban ez nem minden esetben a legjobb választás, főleg induló vállalkozások esetében. Reális célokat kell meghatározni, amelyek valóban elérhetőek.

Vessünk egy pillantást először is a változóra. Itt is több féle választásunk lehet: meghatározhatunk egy egységet (pl.: ügyfelek, eladások, tagok), bevételt (pl.: eladások értéke, nettó értéke, szerződések átlagos értéke) vagy feliratkozókat is (pl.: havi vagy éves bevétel feliratkozóktól).

Erre nincs egy bevált recept, hogy neked vajon melyik működhetne a legjobban, teljes mértékben a körülményektől függ, mérlegelned kell. A terv második fele a növekedés mértéke. Ezt megadhatod abszolút vagy relatív módon is, pl.: 40 ügyfelet szeretnék kiszolgálni 2020-ban, vagy 2020-ban 40%-kal növelni akarom az eladásaim értékét. A lényeg az, hogy elérhető legyen és releváns a tevékenységedre nézve, például, ha fodrászüzleted van, nem biztos, hogy célravezető szerződéseket számolni.

Egy tipp: ha nem tudod, milyen számokra számíthatsz a következő évben, fektess nagyobb hangsúlyt a változó megválasztására, hiszen ez azt is segít végiggondolni, hogy mi az az eszköz, ami erősen meghatározza a vállalkozásod teljesítményét.

Ragadj egy füzetet vagy a laptopot, és írj fel minden lehetőséget, ami szóba jöhet! Ez után kezd el szépen lecsökkenteni a listát, kihúzogatni azt, ami biztosan nem működik, próbáld meg őket sorrendbe állítani. Ha nagyon nem tudsz dönteni, akkor akár felállíthatsz több célt is, és majd ha látod, melyik mutatja jobban az eredményeket, eldöntheted, melyik működik jobban.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”