Nem tudom, hányan ismeritek a TED-beszédeket, az elmúlt néhány évben már Magyarországon is egyre népszerűbbek. Általában valamilyen elgondolkodtató vagy motiváló üzenetet adnak át az előadók, legtöbbször elég érdekes történetekkel vagy metaforákkal megfűszerezve. Valamelyik nap szembejött velem egy videó, ami arról szólt, hogy mi az a nyolc dolog, amivel eljuthatsz a sikerig, mindez összesen három percben összefoglalva.

Természetesen kicsit szkeptikusan nyitottam meg a videót, ugyan már, mégis mit tudnak nyújtani három percben, ami olyan sokat változtatna az életfelfogásomon? Igazából, ha őszinte vagyok, azt kell mondjam, nem hangzott el különösebben új információ a videóban a számomra, hiszen a legtöbb dolog, amit felhoztak, már máshol is elhangzott. Véleményem szerint az igazán magával ragadó része a videónak az volt, hogy milyen összeszedetten, logikusan és érthetően szedték össze mindezt, mellébeszélés nélkül, és így egyben, ilyen rövid idő alatt igazán motiválóan hatott mindaz, amit elmeséltek.

De mi is ez a nyolc dolog, kérdezed? Ha szeretnéd, magát a videót is megnézheted ezen a linken, magyar feliratot is tudsz rá állítani, de én azért összeszedtem nektek, hogy miről is volt szó.

  1. Szenvedély: az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy sikeres legyél abban, amit csináld, az az, hogy legyen szenvedélyed iránta. Ez az, ami akkor is tol előre, ha már rettenetesen elfáradtál, és úgy érzed, nincs remény, mégis kitartasz, mert imádod az egészet.

  2. Munka: nem elég, ha valamit szeretsz csinálni, de bele is kell vetned magad, rááldoznod az idődet, és keményen dolgozni.

  3. Jól: ha valamiben sikeres akarsz lenni, nagyon jónak kell lenned benne. Ez nem csak azt jelenti, hogy tehetséged van hozzá – folyamatosan fejlesztened kell magad, egy pillanatra sem maradhatsz el a többiektől.

  4. Fókusz: amikor valamit igazán szeretnél, szinte csak az lebeg a szemed előtt. Ezzel kelsz, ezzel fekszel, és amikor ezzel foglalkozol, semmi másra nem gondolsz.

  5. Erőfeszítés: tolnod kell magad előre, fejben és testben is, át kell tolnod magad a korlátaidon, a szégyenlősségeden, a negatív gondolataidon.

  6. Szolgálat: ahhoz, hogy sikeres legyél, szolgálnod kell. És nem csak magadat, főleg másokat. Amikor dolgozol, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként, mások számára teremthetsz értéket, és ebből lesz a te nyereséged.

  7. Ötletek: egy jó ötlettel kezdődik minden. Ehhez nem feltétlenül szükséges hatalmas kreativitás, vagy valami világmegrengető teljesen új dolog, sokszor az is elég, ha valami olyan értéket tud nyújtani az embereknek, amire valóban szükségük van.

  8. Kitartás: talán az egyik legklisésebb és egyben legigazabb az összes közül. Folyamatosan lesznek buktatók, mindig lesz egy újabb akadály, amit le kell küzdened, amikor újból és újból ki kell lépned a komfortzónádból. Ha nem, akkor nem is biztos, hogy jó úton haladsz.

Ezeket a pontokat hozta fel Richard St. John az általa megkérdezett 500 sikeres ember válaszai alapján. Természetesen a lista módosulhat személyre szabottan, azonban, ha valaki ezeket követi, nem hiszem, hogy rossz irányba haladhat.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”