A legtöbb vállalkozás egy ötlettel indul. Ezek lehetnek jó, vagy kevésbé jó ötletek, gondolva itt a piaci keresletre vagy a kivitelezhetőségre. Tegyük fel azonban, hogy egy jó ötletünk van. Tudjuk, hogy valóban sikeresek lehetünk ezzel, ha úgy is tudjuk a kivitelezni. Mi az, ami szükséges lehet ehhez? Mi kell ahhoz, hogy ne csak jó ötlet maradjon? Ebben a cikkben eltekintünk a szükséges anyagi források vizsgálatától – ez alapvető követelménye egy vállalkozás indításának.

Az egyik tényező, amire szeretünk nem gondolni, azonban általában elég fontos – az a szerencse. Sok esetben, ha jókor vagyunk jó helyen, a megfelelő embereket ismerjük, vagy éppen olyan az élethelyzetünk, nagyon sok dolgot megkönnyíthet. Sajnos azonban sokan vagyunk, akiket nem pártol ez a tényező, így magunkra vagyunk utalva. Mit tehetünk tehát, hogy akkor is a legjobb esélyekkel induljunk, ha esetleg nem szegődik mellénk az a bizonyos?

Sok mindent. Egyrészt, fogjuk fel, hogy mekkora felelősséggel jár az, ha vállalkozást indítunk és mekkora részünk is van nekünk ebben. Főleg akkor, ha alkalmazottaink is lesznek, akik nagy részben tőlünk fognak függeni. Ez azt jelenti, hogy eleve ezzel a tudattal kezdünk bele bármibe is, és ez alapján hozzuk meg a döntéseinket.

Ha mindez megvan, ideje terveznünk. Idővel, pénzzel, stratégiával. Tervezzük meg, mennyi ügyfelünk/eladásunk lehet a legrosszabb esetben, hogyan állhatunk akkor. Az egyik legfontosabb dolog, amit rengeteg kezdő vállalkozó nem tervez meg, az a vevőszerzés. Honnan, miért jönnek majd a vásárlók? Csak úgy? Mert annyira jó, amit kínálunk? A legtöbb esetben a probléma az, hogy a potenciális vevőkör nagy százaléka arról sem tud, hogy az adott vállalkozás vagy termék létezik. A marketing kiemelkedően fontos szerepet játszik egy-egy vállalkozás sikerében, nem véletlen, hogy a nagyvállalatok legtöbbje költségeinek nagy hányadát erre költi.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”