Mind tudjuk, hogy a sikeres vállalkozás egyik alappillére a folyamatos tanulás, újítás, így az innováció. Manapság rengeteget használjuk ezt a kifejezést, talán már egy kicsit túl gyakran is dobálózunk vele. De mit is jelent pontosan az innováció?

Az innováció alapesetei:

  • Új, a fogyasztók körében még nem ismert javak vagy új minőségű javak előállítása.

  • Az adott iparágban gyakorlatilag még ismeretlen termelési eljárás bevezetése, amelynek azonban nem kell új tudományos felfedezésen alapulnia.

  • Új piaci elhelyezési lehetőségek megnyitása, ahol az adott ország iparága még nem volt jelen.

  • Nyersanyagok vagy félkész áruk új beszerzési forrásainak megnyitása függetlenül attól, hogy ez a beszerzési forrás korábban is létezett, csupán nem tartották megfelelőnek vagy most kellett kialakítani.

  • Új szervezet létrehozása vagy megszüntetése.

Mint láthatjuk, az innováció nem annyira tág fogalom, mint amennyire tűnik, elég jól körülhatárolható. Miért van mégis az, hogy sokan nincsenek tisztában a jelentésével? Ennek oka egyrészt az érdektelenség, az embereket nem érdekli különösebben, másrészt pedig nem is feltétlenül van szükségük rá, hiszen Magyarországon nem annyira jellemző az erős innovációs tevékenység. Ezt bizonyítják az Európai Bizottság által közzétett adatok is, melyekről néhány szót ejtünk a következőkben.

Az európai innovációs tábla 2019-ben négy csoportba sorolta az uniós országokat. Ezek: a vezető innovátorok, a jelentős innovátorok, a mérsékelt innovátorok és a lemaradó innovátorok csoport, melyek közül Magyarország a mérsékelt innovátorok csoportjába tartozik. Az alábbi ábrán látható, hogy országunk hátulról a hatodik helyen áll, teljesítménye pedig bőven az uniós átlag alatt van.

Az ábrából az is látszik, hogy melyik ország hogyan teljesített 2011-ben, így az elmúlt 7-8 év változásait is szemléltetik az adatok. Ebből az is kiderül, hogy az uniós államok teljesítménye átlagosan 8,8%-ponttal nőtt, míg Magyaroszágé csupán 2,8%-ponttal.

Sajnos ez nem a legjobb eredmény, így ebből is láthatjuk, hogy ez egy olyan terület ebben az országban, ami viszonylag kihasználatlan, így valószínűsíthető, hogy aki ezt szépen ki tudja játszani, annak elég jó eredményei lehetnek a következő években.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”