Mindannyian vágyunk a nagyobb szabadságra, a kedvezőbb jövedelemre, arra, hogy kiélhessük a kreativitásunkat és megvalósíthassuk az álmainkat. A legtöbb embernek ezek, vagy ezek közül néhány jelenik meg a motivációi között akkor, amikor úgy döntenek, vállalkozók szeretnének lenni. De vajon ez a döntés elég ahhoz, hogy mindezeket meg is valósítsák?

Vállalkozóként dolgozni és élni nem csak egy állapot, ez egy hivatás, amit ugyanúgy meg kell tanulni, mint bármi mást. Jelenleg szinte bárkiből lehet vállalkozó, azonban jó és sikeres vállalkozóvá válni nem egyszerű.

De mit is takar ez pontosan? Mik a sikeres vállalkozók ismérvei? Mitől sikeres egy vállalkozás? Ezekre a kérdésekre szeretnénk most néhány választ adni, ami természetesen nem fed le minden lehetőséget, hiszen erre a kérdésre nincs tökéletes válasz, nincs „bevált recept”, mindenkinek az egyéni helyzetétől függ, mire kell hangsúlyt fektetnie.

Van azonban néhány alapvető dolog, amivel nem nyúlhatsz félre.

Elsősorban légy elkötelezett a döntésed iránt, hiszen bármi történhet, ami megnehezíti a dolgod, és hatalmas kitartás kell, főleg az induló időszakban.

Szintén elengedhetetlen, hogy érts ahhoz, amit csinálni szeretnél! Nem nagyon lesz senki, aki megmondja, mit hogyan csinálj, neked kell érteni hozzá, és az ügyfelek megérzik, ha ez nem így van.

A termék vagy szolgáltatás amit értékesíteni szeretnél, legyen egyedi, de legalább egy olyan tulajdonsága legyen, amivel meg tudod különböztetni a versenytársaidétól!

Vállalkozást indítani nem egyszerű – és nem is olcsó. Ne vágj bele biztos indulótőke nélkül, hiszen csak saját magadnak okozol még több stresszt, és lehet, nem tudsz kilábalni egy nehezebb időszakból.

Amennyiben nem egyéni vállalkozást alapítasz, ne hanyagold el a munkatársaidat – építs csapatot, éreztesd, hogy együtt vagytok benne, és, hogy fontos számodra a munkájuk!

És ami talán a legfontosabb: folyamatosan bővítsd a tudásod! A vállalkozói lét tanulásból áll, nem szabad elhanyagolni a folyamatosan változó piacot és lehetőségeket.

Természetesen nem lehet egy általános, mindenkinek működő receptet összeállítani a siker elérése érdekében, de ha ezeket igyekszel követni, szinte biztos, hogy ártani nem fog.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”