Megint elhoztam nektek a korábbról talán már ismerős ábrát, ez Magyarország helyzete a Hofstede-dimenziókban. Aki esetleg nem olvasta volna a korábbi cikket, annak itt röviden összefoglalom.

Ez egy olyan rendszer, ami annak érdekében jött létre, hogy könnyebben megérthessük a kultúrák közötti különbségeket és így tudjunk azokra reagálni, fel tudjunk rá készülni, ha például nemzetközi tárgyaláson veszünk részt. Azonban nem csak erre használható, az önreflexió is nagyon hasznos tud lenni, ha nem vagyunk túl makacsok.

Az előző cikkben a bizonytalanság-kerülésről esett néhány szó, most a leginkább kiugró értéket, a maszkulinitást, azaz a férfiasságot vesszük górcső alá. Ez egy kevésbé egyértelmű fogalom, elnevezés, hiszen igazából nincs köze a biológiai férfi és női nemhez, inkább csak néhány jellemző tulajdonságot emel ki a nemek jellemzői közül.

Amikor egy kultúrának alacsony a maszkulinitás indexe, akkor azt mondjuk, hogy inkább feminin társadalomról beszélhetünk. De mit is jelent ez? Egy feminin társadalomban az élet fő értékei a törődés, a jó életminőség, és hogy igazán élvezd azt, amit csinálsz, még, ha nem is igazán vagy sikeres.

A maszkulin társadalom ezzel ellentétben a sikerre épül, a munka és a törtetés a legfőbb mozgatórugója. Az számít, hogy miért küzdesz, mit érsz el és miben, mennyire vagy sikeres. Természetesen egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, esetleg csak személyes preferencia alapján, ez csak egy csoportosítás.

A diagramból kiderül, hogy a magyar kultúra elég erősen maszkulin, hiszen a 100-ból 88 pontot „nyert el”. Ahogy az előbbiekben is kifejtettem, ez nem jelent mást, mint, hogy a magyarok szeretnek sikeresek lenni, szeretnek küzdeni a céljaikért, és igenis fontos számukra, hogy mit érnek el az életükben vagy a karrierjükben.

Ez lehet egyszerre gyengeség és erősség is, hiszen, ha hagyjuk, hogy ez eluralkodjon rajtunk, hamar kiéghetünk, azonban, ha megtanuljuk kezelni és saját magunk motiválására használni ezt a kulturális jellemzőt, hatalmas sikereket érhetünk el.

Természetesen, mint minden más, ez sem jellemző minden egyes emberre a csoportból, amelyikről szó van. Azonban, ha esetleg magadra ismertél, talán érdemes elgondolkoznod rajta, hogy mennyire uralkodik rajtad a teljesítésvágy, vagy esetleg te mennyire uralkodsz felette.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”