A legutóbbi kutatások szerint a fiatalok igen kis hányada mutat hajlandóságot a vállalkozói létben való kiteljesedésre. A legutóbbi eredmények szerint a magyar egyetemisták kevesebb, mint 6%-a mutat hajlandóságot a vállalkozásalapításra.

Miért okozhat ez problémát? A gazdaság gördülékeny működéséhez elengedhetetlen a hazai vállalatok teljesítményének növekedése, így az újabb vállalkozások is nagyban hozzájárulhatnak a gazdasági fejlődéshez.

Mi lehet az oka, hogy nincs olyan nagy hajlandóság a vállalkozásalapításra? Az egyik fő ok talán az lehet, hogy az alkalmazotti lét valamilyen szintű biztonságot tud nyújtani az emberek többségének, hiszen minden hónapban egy adott napon megkapja a fix fizetését, amivel számolni tud. A felelősség is kisebb, ugyanis, ha valaki alkalmazott, akkor csak a rábízott feladatokért tartozik felelősséggel, nem pedig egy egész vállalkozásért.

Ellenben, mit veszít, miből marad ki az, aki nem vállalkozik? Bizonyos esetekben akár az álmait is feladja valaki akkor, ha vállalkozói helyett alkalmazotti státuszban éli le az életét. Sok ember számára az ez által nyújtott szabadság és önállóság is sokkal nagyobb boldogságot nyújt, ebben tudnak kiteljesedni. Vállalkozóvá válni tehát nem csak a gazdasági teljesítmény javítását jelenti – sokak számára ez jelenti az önmegvalósítást, ekkor igazán önmaguk.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”