A magyarok nem éppen a derűlátásukról és a pozitív világszemléletükről híresek, az egyik legnagyobb sztereotípia is arról szól, hogy a magyarok nagyon sokat panaszkodnak és a depresszióval küzdők aránya sem elhanyagolható.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány, a Boldogságóra program megalkotója minden évben kiadja a magyar népesség boldogságának helyzetéről szóló jelentést. Ezen a linken elérheted a 2019-es boldogságtérképet és tájékozódhatsz az ország helyzetéről.

Valószínűleg elég sok befolyásoló tényező merül fel annak a vitatásában, hogy miért maradunk el annyira a boldogságszintünkben a világ más országaitól, legyen szó a családi helyzetről, a környezetről, de talán az egyik legnagyobb tényező, amire a leginkább hatással is lehetünk, az a foglalkozásunk.

Az ELTE kutatásai szerint az alábbi diagram mutatja, hogy a foglalkozásod milyen hatással van a boldogságszintedre. Nem meglepő módon a két legrosszabb eredményt a munkanélküliek és a tanulók produkálták, azt hiszem, ezt e kettőt nem igazán szükséges magyarázni, azonban a vállalkozók helyzetére érdemesebb ránézni.

A vállalkozók ezen a skálán a harmadik helyen vannak, ami nem egy rossz pozíció, arányaiban nincs nagyon elmaradva az első kettőtől. De vajon mi lehet az, ami miatt boldogabb az átlag vállalkozó, mint például az alkalmazottak? Ennek az egyik leggyakoribb oka a szabadság, a kiküldött kérdőíveink alapján is a legtöbben azt mondják, hogy azért akartak vállalkozók lenni, hogy önmaguk urai lehessenek. A munkavállalói környezetben ez nehezen valósítható meg, hiszen ott az emberek általában bizonyos keretek közé szorulnak, így akár a kreativitásukat sem élhetik ki olyan szinten, mint szeretnék.

A másik ok, amit megemlíthetünk, az egy kicsit szentimentálisabb. Gyermekkorunkban mindannyiunknak hatalmas álmai vannak, azonban kevesen jutunk el odáig, hogy ezeket meg is valósítsuk. A vállalkozásalapítás sokak számára egy ilyen lépés – hiszen, aki arról álmodik, hogy egy nap saját cukrászata, műhelye vagy kávézója lesz, ekkor kiteljesedhet.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”