Manapság egyre többet beszélünk a globalizációról és az ahhoz fűződő változásokról és adaptációról. Ebből kifolyólag egyre több nemzetközi kapcsolat jön létre a különböző szektorokban, ahol gyakran nem egyszerű a kommunikáció, nem csak a nyelvi, de a kulturális különbségek miatt is. Ennek érdekében többféle elemzési módszer is kialakult a könnyebb kommunikációs stratégiák kidolgozása miatt, ilyenek például a Hofstede-dimenziók.

Nem csak nemzetközi összehasonlításokhoz hasznos azonban ez az elemzés, hiszen gyakran pont a saját kultúránkban nem látunk meg olyan elemeket, amik megmagyarázhatnak adott problémákat, így könnyebben, vagy tudatosabban találhatunk rájuk megoldást. Elhoztam nektek a Hofstede-modell magyarországi elemzését, most egy elemet szeretnék csak kiemelni belőle, de ha érdekesnek tartjátok, később lehet folytatása ennek a bejegyzésnek.

sorban: hatalmi távolság, individualizmus-kollektivizmus, férfiasság-nőiesség, bizonytalanság-kerülés, jövőorientáció, engedékenység

Ezek az értékek 0 és 100 között helyezkednek el, 50 körül közepesnek számít, 30 alatt alacsonynak, 70 fölött pedig magasnak ez az érték. Először is azt a dimenziót szeretném kiemelni, amelyik nekem a legnagyobb megvilágosodást hozta. Ez a bizonytalanság-kerülés. A magyarok körében ez egy viszonylag magas, 82 pontos érték. A név talán magyarázza is magát, de mit jelent ez számunkra a mindennapokban, vagy akár a saját életünkben?

A definíció szerint a kultúrák, akik alacsony pontot érnek el ebben a kategóriában, gyakran érzik úgy, hogy folyamatosan elfoglaltnak kell lenniük, keményen kell dolgozniuk, és az idő mindig pénz. Pontosnak kell lenni és precíznek, a biztonság egy fontos eleme a társadalomnak.

Igazából azért volt számomra ez a legfontosabb, amit ki szerettem volna emelni, mert magamon is észrevettem ezeket a jeleket. Gyakran, amikor nem tudtam például egy vizsgám eredményét, sokszor úgy izgultam, hogy úgy voltam vele, már az sem érdekel, ha nem lett jó, csak hadd tudjam már! Ez így nem tűnik túl fontosnak, azonban gyakran meghatározó lehet néhány döntésünkben, ha nem foglalkozunk vele tudatosan.

Ilyen lehet például egy tárgyalás folyamán, akár tudat alatt is könnyebben beadod a derekad a kevésbé kedvező megállapodásért, mert már feszélyez, kényelmetlen a bizonytalanság. Ugyanakkor a boldogságodban is nagy szerepet játszhat – hiszen, aki mindig a biztos pontot keresi, és nem kockáztat, az általában nem mer nagyobb projektekbe belevágni, vagy akár a saját álmát megvalósítani. Ahogy a mondás is tartja – aki nem mer, az nem nyer.

Halasi Nóra

Kommunikációs gyakornok

Rólam:

“Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen végzem a tanulmányaim Nemzetközi gazdálkodás szakon, azonban mindig is élveztem a kommunikációs és a kreatív folyamatok fejlesztését, így elkezdtem az írás és a közösségi média-felületek iránt érdeklődni. Jelenleg is főleg ezzel foglalkozom, legyen szó ennek a stratégiájáról vagy kivitelezéséről.”