Mára is hoztam egy témát, amit egyébként akár azonnal is fogtok tudni alkalmazni, de legrosszabb esetben még van idő felkészülni belőle őszig. A mai téma a blogolásról fog szólni, pontosabban a blog és az értékesítés közötti kapcsolatra.

Magáról a blogolás menetéről, praktikáiról nem fogok most írni, az egy külön téma. Nem komplikált, de azért ebben is rutint kell szerezni, valamint nagyon sokat kell tesztelni, hogy mi az a tartalom, stílus, téma, ami a te közönségedet megmozgatja.

Az üzleti életben első sorban nem azért írunk blogot, hogy kiadjuk azt, ami bennünk van. Azonban az ellenkezőjére rendkívül sok jó példa van, amikor is valaki csupán azért blogolt, hogy kiadja a gondolatait, megossza másokkal minden féle üzleti, anyagi cél nélkül. Aztán végül elképesztő vállalkozások jöttek létre. Egyszer olvastam egy cikket, talán Marketingcommandós hírlevélben, hogy volt valahol egy arc, aki elkezdett blogot írni valamilyen kutyás témában. Hasznos tanácsokkal látta el a kutyás gazdikat, akik elképesztő érdeklődést mutattak, és pár hónap alatt egész komoly követőtábora lett az illetőnek. Végül felismerve a lehetőséget létrehozott egy vállalkozást, ami valamilyen kutyákhoz kapcsolódó termék értékesítésével foglalkozott, és valami elképesztő, sokszáz millió vállalkozást csinált belőle.

Szóval az üzleti világban azért kezdünk el blogolni, hogy végül valahogyan értékesíteni tudjunk. Ha emlékeszek még a 80 – 20-as szabályra, miszerint maximum 20%-ban képes a célcsoport befogadni az értékesítési jellegű tartalmat, így kénytelenek vagyunk más megoldásokat keresni. Egy kiváló eszköz a blogolás, aminek két vetülete van. Az egyik, hogy ezen keresztül kiválóan meg tudjuk mutatni, hogy az adott téma szakértői vagyunk, nem kóklerkedünk, nem akarunk átverni senkit, tényleg tudjuk, hogy mit csinálunk. Ez elképesztő módon növeli a bizalmat és a vásárlás esélyét. Sokkal szívesebben vásárolunk olyan valakitől, aki valóban ért a témához. A másik pedig az, hogy ezek a blogok tanítják, informálják az érdeklődőt, így kiválóan lehet őket felkészíteni a vásárlásra. Egy ilyen blogot fel lehet úgy építeni, hogy lényegében úgy győzzük meg az olvasót, hogy egyébként nincs sales szaga a dolognak.

Az értékesítés akkor működik igazán jól, ha saját felületeinkre irányítjuk az olvasót. Tipikusan a weboldalunkra. Ez azért fontos, mert a weboldalunkat úgy tudjuk kialakítani, hogy egyébként az írás környezete ne legyen zavaró, tehát valóban végig is olvassa a cikket a látogató. Külsős felületeken ezer dolog történik, jönnek a reklámok, üzenetet kapsz, stb. A weboldalunkon ezzel szemben kizárhatjuk a zavaró tényezőket, valamint saját termékeinket tudjuk megjeleníteni, amit az írás elolvasása után akár meg is nyithat a látogató. Ezzel növeljük annak esélyét, hogy az olvasás után a saját felületünkön folytassa a böngészést, akár elérjük azt, hogy feliratkozzon. Ezen kívül célszerű lehet magába az írásba is vagy az írás végére az adott tartalomnak megfelelő hivatkozást tenni, ami az olvasót egy sales oldalra fogja terelni, ezzel biztosítva a vásárlás esélyét. (Ha nálad nem lehet online vásárolni, akkor is lehet sales oldalad, ami nem vásárlással végződik, hanem valamilyen előrendelés, rendelés, kapcsolatfelvétel, helyfoglalás, stb.)

MEGJEGYZÉS: a weboldalon írt blogot természetesen kevesen fogják maguktól felkeresni, jó eséllyel csak azok, akiket sikerült rászoktatnod a rendszeres írásaid olvasására. Tehát minden írást érdemes posztolni, megosztani, hirdetni a közösségi felületeken is.

A blogolás extra haszna a weboldalon az, hogy a Google figyeli az oldalak tartalmát. Minél több szó, kifejezés, tartalom utal egy adott témára, annál inkább előre fogja sorolni a keresési listában.

A blog írásba akkor érdemes belekezdeni, ha kellően felkészültnek érzed magadat, van annyi ismereted, tudásod, ami hosszabb távon is kitart, valamint valóban hasznos lehet a célcsoportodnak. Szerintem, ha valaki tényleg azzal foglalkozik, ami a hobbija, szenvedélye, akkor biztosan nem okoz gondot írni róla. Ha ez nem így van, akkor kezdj el írni blogot arról, ami tényleg érdekel, ami igazán foglalkoztat, aztán csinálj aköré egy vállalkozást! 😊

Ha szeretnéd megismerni, hogy hogyan kell felépíteni egy profi, automatizált rendszert, ami a fenti folyamatban segít, akkor nézd meg az ehhez kapcsolódó anyagunkat és épts magadnak is egy hasolnló rendszert! Kattint ide a folytatáshoz…

Révész Christian MNT

Révész Christián

Üzleti tanácsadó

Rólam:

“22 évesen kezdtem el vállalkozni és saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire nehéz a megfelelő tudás nélkül sikeresnek lenni. Ennek hatására kezdtem el tudatosan képezni magamat, mint vállalkozó. Látva ennek eredményeit, szeretném ezt a tudást a legtöbb magyar vállalkozó számára átadni és segítséget nyújtani abban, hogy képesek legyenek elérni céljaikat. 8 éve foglalkozom gazdasági és üzleti képzésekkel, oktatással és tanácsadással.”

Mottóm: elsőre is sikerülhet álmaid vállalkozása!