Ismét a kommunikációról osztok meg veletek egy érdekességet. A vevőszerzés és értékesítés legfontosabb eszköze a kommunikáció, így igazából ebben kell a lehető legjobbnak lennünk. Ezért elképesztően sokat kell elemezni azt, hogy milyen reakciót váltunk ki a tartalommal a közönségből és milyen eredményekhez vezet. Szerencsére az online világban ezt elég könnyű megtenni, de munka is van vele bőven. Ami még jó hír, hogy tényleg csak kevesen teszik ezt meg.

Ha igazán biztos akarsz lenni abban, hogy milyen tartalomra vágyik a te célcsoportod, akkor egyszerűen kérdezd meg tőlük. Ez viszonylag a leghatékonyabb. De nyilván nem tudunk mindig mindenkit megkérdezni, tehát jobb híján marad az elemzés. Ebben segítséget ad egyrészt a Facebook: az üzleti oldaladon a felső menüben az „Elemzések” fülre kattintva elképesztő mennyiségű infót szerezhetsz a látogatóidról, de most fontosabb, hogy össze tudod hasonlítani a bejegyzéseidet. Nyilván kell egy kis tudatosság is, hiszen ahhoz, hogy nagyjából tudd, hogy melyik bejegyzés mitől lett jobb vagy rosszabb, mindig egy tényezőt szabad megváltoztatni. Tehát, ha ki akarod próbálni, hogy melyik kép vált ki nagyobb interakciót a közönségből, akkor nagyjából ugyan olyan tartalmú bejegyzést kell készítened cserélgetve a képeket, és ugyan ez fordítva. Egy kicsit komolyabb eszköz a sociograph.io, ahol még részletesebben tudod kielemezni az oldalad és csoportjaid eredményeit.

Viszont egy fontos dolgot nem árt tudni. Az emberek csak nagyon ritka esetben kíváncsiak a nagyon szakmai tartalmakra. A legtöbb esetben ezt nem tudják, nem akarják befogadni. Tehát akármennyire is profi vagy a szakmában, és a lehető legjobb tippeket, tanácsokat adod a közönségednek, ritka esetben számíthatsz like-ok tengerére. Az ember már csak ilyen. Nem hiába, hogy a bulvár mindig és minden körülmények között sokkal nagyobb népszerűségnek örvend. Az emberek inkább ezeket a tartalmakat szeretik. Ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni, nem fogod tudni megváltoztatni. Viszont, ha szeretnéd elnyerni a közönség figyelmét, akkor kénytelen vagy beépíteni a kommunikációdba. Éppen ezért a szórakoztatásnak és a történetmesélésnek elképesztő szerepe van. Ha a szakmai mondanivalódat be tudod csomagolni egy könnyen fogyasztható, szórakoztató formába, akkor az egekbe juthat a vállalkozásod. Nézd csak meg, hogy melyek a legnépszerűbb oldalak ma Magyarországon: Tibi atya, Kasza Tibi, Rubint Réka, és a cicás, kutyás, életbölcsességes oldalak. Ez kell a népnek. Nyilván elolvasunk egy-egy mélyebb szakmai cikket, de azért csak mértékkel. De a szórakoztató tartalomból bármennyi jöhet. Nyilván, ha a te vállalkozásod megkövetel egyfajta komolyságot, akkor nem onthatod magadból az ökörséget egész nap, de hidd el, hogy még az ilyen vállalkozások közönsége is vevő egyfajta humorra, lazaságra, szórakoztatásra.

Szóval „cirkuszt és kenyeret a népnek”! Viccet félretéve, gondoljátok át, hogy ti hogyan tudtok show-t csinálni, hogyan tudjátok megfogni a közönség figyelmét és elérni azt, hogy újra és újra visszatérjenek, reagáljanak, elolvassák a tartalmat.

Csak egy példa: ha mi megosztunk egy képet az MnT FB oldalán, amin mi magunk vagyunk rajta, és semmilyen tartalmat nem írunk hozzá, akkor az nagyjából 10-20x több interakciót vált ki a követőkből, mint amikor olyan tippeket adunk, amikből akár pénzt is tudnak csinálni… Elég meredek, de ez van. Ha pedig olyan képet rakunk ki, amin több ügyfelünk is rajta van, akkor pedig olyan elérések jönnek, hogy még fizetett hirdetéssel is nehezen tudjuk elérni ugyanazt.

Ha szeretnéd megismerni, hogy hogyan kell felépíteni egy profi, automatizált rendszert, ami a fenti folyamatban segít, akkor nézd meg az ehhez kapcsolódó anyagunkat és épts magadnak is egy hasolnló rendszert! Kattint ide a folytatáshoz…

Révész Christian MNT

Révész Christián

Üzleti tanácsadó

Rólam:

“22 évesen kezdtem el vállalkozni és saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire nehéz a megfelelő tudás nélkül sikeresnek lenni. Ennek hatására kezdtem el tudatosan képezni magamat, mint vállalkozó. Látva ennek eredményeit, szeretném ezt a tudást a legtöbb magyar vállalkozó számára átadni és segítséget nyújtani abban, hogy képesek legyenek elérni céljaikat. 8 éve foglalkozom gazdasági és üzleti képzésekkel, oktatással és tanácsadással.”

Mottóm: elsőre is sikerülhet álmaid vállalkozása!