Ahogy azt már az MnT bemutatásánál is írtam, elkötelezettek vagyunk az állandó tanulás mellett. Lényegében kulcsfontosságú kérdés az, hogy mennyi időt, energiát és pénzt fektetünk saját magunk fejlesztésébe, tanulásba. Tehát nem csak az indulásánál, hanem a vállalkozás minden szakaszában kiemelkedően fontos az, hogy folyamatosan fejlődjünk. Ha mi magunk ezt nem tesszük meg, akkor vállalkozásunk sem fog előrébb jutni. Sőt, ha azt várod el, hogy majd a munkatársaid lesznek azok, akik jól képzettek, majd ők hozzák a tudást, akkor rossz úton jársz. Alapvetően meghatároz mindent, hogy te magad milyen szinten vagy. De szerintem nem is kell ezt jobban taglalni, ez mindenki számára világos.

Sajnos ma még Magyarországon a vállalkozás szóról az embereknek nem az jut eszükbe, hogy ez is egy szakma. Ez csak valami forma, aminek keretében emberek munkát végeznek. Pedig ez nagyon távol áll a valóságtól. Pontosabban távol kéne, hogy álljon, de a legtöbb vállalkozó maga is így áll hozzá. Inkább csak a szakmájukban szeretnének fejlődni és egy szükséges küzdelemként tekintenek arra, hogy ezt saját vállalkozás keretében teszik. Elfogadják, hogy a sok nehézség és negatívum mellé kapnak néhány pozitív dolgot is. De az csak nagyon kevesek fejében fordul meg, hogy ennek nem kéne így lennie. Szerencsére sok pozitív példát láthatunk már itthon is, és ha vesszük a fáradtságot, hogy mögé nézzünk a sikereknek, akkor láthatjuk azt is, hogy valódi szakmai tudás van mögötte.

Számunkra nem is kérdés, és minden bizonytalanság nélkül állítjuk azt, hogy vállalkozónak lenni egy szakma. Ezt meg kell tanulni, csak akkor lehet benne sikeres az ember. És ahogyan az elején leírtam, folyamatosan tanulni kell. Bármennyire is könnyű egy vállalkozást elindítani, az még nem jelenti azt, hogy jól is fogom tudni csinálni. Még akkor sem, ha nagyon jól értek a szakmámhoz. Ezer másik tényező van, aminek jól kell működnie ahhoz, hogy a vállalkozásom is jól működjön. Hiába gondolom azt, hogy a pincér szakma nem egy komplikált dolog, végül is csak a tányérokat kell kivinni az asztalhoz, mégis elképesztően kevés helyen találkozni jó szakemberekkel. Rengetegen döntenek úgy, hogy ebben vállalnak munkát, anélkül, hogy előtte megtanulták volna annak minden apró részletét, aminek köszönhetően magas színvonalon végezhetnék azt. Biztosan tudom, hogy ugyan ez igaz a vállalkozásra is. Minden képzettség nélkül csinálhatod, gondolhatod azt, hogy született tehetséged van az üzlethez, de ez attól még kevés. Fordíts időt, energiát és pénzt, hogy fejleszd vállalkozói tudásodat!

Több száz fiatalnak tartottunk már képzéseket vállalkozói ismeretek témában, aminek keretében felkészítettük őket a vállalkozói lét kihívásaira, megtanítottuk őket üzleti terv készítésére, projektek tervezésére és megvalósítására, alapvető jogi ismereteket adtunk át nekik, de rengeteg szükséges alapismeretet szereztek meg tőlünk a pénzügyek vagy éppen a marketing területén. Bármilyen szinten is járnak a vállalkozók, ismeretlen kihívások elé fognak kerülni, aminek megoldását két féle képpen tehetik meg: tapasztalati úton, saját kárukon tanulva, vagy tapasztaltabbakhoz fordulva tanácsok segítségével, veszteségek nélkül.

Folyamatosan fejlődünk mi magunk is, és alakítjuk ki azokat a képzéseinket, amiket kellően hasznosnak tartunk ahhoz, hogy átadjuk ügyfeleink számára. Azért, hogy zökkenőmentesen és gyorsabban vegyék az eléjük gördülő akadályokat. A tanulást ugyan úgy el lehet kezdeni kicsiben, mint bármi mást. Kezdj el olvasni, járj el ingyenes rendezvényekre, előadásokra, beszélgess tapasztaltabb vállalkozókkal. Ha pedig vállalkozás indítását tervezed, okvetlenül fordulj tanácsadókhoz, hogy elkerüld azokat a kezdeti hibákat, amik rendkívül meg tudják nehezíteni az első éveket!

Révész Christian MNT

Révész Christián

Üzleti tanácsadó

Rólam:

“21 évesen kezdtem el vállalkozni és saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire nehéz a megfelelő tudás nélkül sikeresnek lenni. Ennek hatására kezdtem el tudatosan képezni magamat, mint vállalkozó. Látva ennek eredményeit, szeretném ezt a tudást a legtöbb magyar vállalkozó számára átadni és segítséget nyújtani abban, hogy képesek legyenek elérni céljaikat. 8 éve foglalkozom gazdasági és üzleti képzésekkel, oktatással és tanácsadással.”