Bevételek tervezése

Egy vállalkozás alapításakor az egyik legnehezebb feladat a pénzügyi terv elkészítése. Ez még azok számára is komoly kihívást jelent, akik értenek a pénzügyekhez, adózáshoz, jók voltak matekból és tudnak számolni. Miért jelent ez kihívást? Mert a pénzügyek tervezése a legnehezebb és legösszetettebb feladat, és egyben a legfontosabb is, ugyanis ezen áll vagy bukik minden. Megfogalmazhatsz egy üzleti tervben szebbnél szebb mondatokat, leendő vállalkozásod vízióját, céljait versbe illő módon is leírhatod, és készíthetsz hiper-szuper SWOT analízist az erősségeidről, lehetőségeidről, de ha a számokban ez nem fog tükröződni, akkor semmit sem ér az egész.

Mivel kell kezdeni a pénzügyi tervezést? Talán az első, ami ilyenkor az ember eszébe jut, az a bevételek megtervezése. Ez nem feltétlenül szerencsés, több okból sem. Először is, mert ezt a legnehezebb megbecsülni. Egyáltalán nem tudhatod, hogy leendő vásárlóid, ügyfeleid mennyit és milyen gyakran fognak vásárolni tőled, és főleg, mi az az ár, amit kifizetnek neked a termékedért vagy szolgáltatásodért. Kezdő vállalkozóként, új cégként ismeretlen vagy a piacon, ezért a kezdeti időkben kevesebb árbevételre számíthatsz. Nem ismered még eléggé vásárlóid igényeit, szokásait, fizetőképességét, fizetési hajlandóságát, még akkor sem, ha előtte komolyabb piackutató tanulmányt folytattál, hogy jobban megismerd potenciális célközönségedet. A valóság mindig más, és a bevételek tekintetében általában alul múlja a várakozásokat. Időnként előfordul, hogy egy ügyfél nem fizet, vagy késve egyenlíti ki a számlát, eltűnik, nem lehet elérni, te pedig bosszankodhatsz, hogyan fordulhat elő ilyen. Nem mindenki egyforma, vannak rossz emberek, rossz vásárlók, rossz ügyfelek. Ezért rögtön egy jó tanács, biztosítsd be magad nem fizetés esetére, hogy a terméked vagy szolgáltatásod ellenértékét akkor is be tudd hajtani a vásárlódon, ha nem akar kifizetni téged.

A bevételek alakulására számos más tényező is kihatással van: a nemzetgazdaság egészének helyzete, a háztartások, vállalatok, egyéb gazdasági szereplők általános pénzügyi állapota, a terméked, szolgáltatásod minősége, van e igény egyáltalán arra, amit és ahogyan szeretnél eladni? Van e fizetőképes kereslet terméked, szolgáltatásod iránt? Tudsz e jobbat kínálni, mint a versenytársaid? Ennél a pontnál muszáj feltenni egy fontos kérdést, hisz mindenkinek vannak versenytársai, és mindig van verseny. De vajon ki dönti el a versenyt? Hát persze, hogy a vásárló. Hiába gondolod azt, hogy Te vagy a legjobb, a te terméked a legkirályabb, a legjobb szolgáltatást te nyújtod, ha a vásárlók ezt nem így érzik, ezért nem tőled vásárolnak. Ekkor hiába terveztél havi több milliós árbevételt, a töredéke fog csak beérkezni a számládra.

Mikor és hogyan kell tehát a bevételeket megtervezni? Mindig a költségek megtervezése után, és jóval visszafogottabb módon, mint ahogy első nekifutásra szeretnéd. A következő részben a költségek tervezését fogjuk körbe járni.

Beck Zoltán

Alapító Tulajdonos

Rólam:

“Közgazdászként végeztem a Pécsi Tudományegyetemen. Több mint 10 éve foglalkozom pályázatírással és projektmenedzsmenttel. Dolgoztam civil, önkormányzati és állami szektorban is ezen a területen, mielőtt megalapítottam volna saját vállalkozásomat az MnT Üzleti Tanácsadó kft-ét. Legfőbb célom a hazai Micro- és Kisvállalkozói szektor fejlesztése.”