„Azért, hogy pótolhatatlan legyél, muszáj mindig különböznöd” – Coco Chanel

IWIW. Aki 2000 előtt született, azoknak ez elég ismerős lehet. Amerikai piacon pedig MySpace. Ezek voltak a legelterjedtebb közösségi médiák, mielőtt még a Facebook átvette volna a hatalmat. Ma már egyik sincsen itt, mert jött egy olyan platform, ami sokkal inkább ki tudta elégíteni a felhasználók igényeit. Ez az egyik forgatókönyv.

De van egy másik is. Nézzük most a Twittert. Később indult, mint a Facebook, viszont most is meghatározó szerepet tölt be, ha itthon nem is, Amerikában nagyon is. Vagy a Google+. Igen tudom, sokan ezt kihaltnak gondolják, de például Norvégiában rengeteg aktív felhasználóval rendelkezik. De ide sorolhatjuk még a Snapchatet is, hiszen ez is versenytársnak számít, vagy az Instagramot is, amit ugyan már kezében tart a Facebook, de meghatározó szereplőként nem szabad megfeledkeznünk róla. Ezek mind különböznek valamiben a többitől, ezáltal ha ugyan versenyelőnyt nem is szereznek, meg tudják tartani maguknak a saját piaci részesedésüket az adott célcsoportot.

Ha pont ugyanolyat szeretnél, mint ami már jelenleg is működik a piacon, akkor tényleg kockázatos belekezdened. Ha van két teljesen ugyanolyan szolgáltatás, de az egyiknek semmi referenciája nincs, a másiknak meg rengeted, akkor melyiket választod?

Valamiben muszáj különböznöd, és ezt az erősségeddé kovácsolnod.

Valamit találj, hogy szerinted mit tudnál javítani a már jelenlevő szolgáltatásán. Általában három ilyen dolog van. Minőség, ár, kiszolgálás. Ha egy termékről van szó, akkor nézd meg, hogy te vajon jobb minőségűt tudnál előállítani? Vagy egy kicsit különbözőt? Az árból tudnál lefaragni még? Esetleg a szokásos tíz napos kivitelezési időt tudnád ötre lecsökkenteni? Esetleg ezek közül többet is egyszerre? Ha igen, akkor már érdemes lehet elgondolkozni az induláson.

Egy másik nagyon gyakori differenciálódási lehetőség a célpiac. Sokszor nem gondolnak bele az emberek, hogy elég lenne csak más vásárlókat megcélozni. Legyen az lokáció szerint, kor, jövedelem, vagy akár a vásárló típusa szerint.

Vegyünk példának egy bútorasztalos kis műhelyt. Először nézzük a minőséget, árat, kiszolgálást, mint különbözési lehetőséget. Ha van akár közvetlen mellettünk egy műhely, de az csak egyszerűbb darabokat gyárt, akkor egy finomabban, jobban kidolgozott asztalokat készítve már eltérhetünk tőle annyira, hogy megtaláljuk a saját vevőinket úgy, hogy nem feltétlen számít versenytársnak a másik vállalkozás. Vagy ha mi ugyanazt, amit ők csinálnak, olcsóbban el tudjuk végezni, máris előnyre tehetünk szert. De ebben az esetben vigyázni kell, mert a versenytársunk sem véletlen árazta be a termékeit annyira amennyire, lehet, hogy valamit nem vettünk figyelembe a számolásnál, vagy ha tényleg ekkora árrést tett rá, akkor neki sem tart sokáig levinni az árakat. A kiszolgálást eltérőbbé tenni több féle képpen lehet. Akár csak annyival, hogy kedvesebben állunk a vevőkhöz, vagy gyorsabbak vagyunk, vagy ajándékot adunk mellé. A célpiacot lehet talán a legkönnyebben másképp megválasztani. Ha a mi településünkön vagy környéken nincsen és aki szeretne valamit készíttetni, muszáj távoli műhelyt keresnie, akkor már meg van a különbség. Amennyiben a már meglévő vállalkozás az idősebb korosztály ízlése szerint gyárt bútorokat és mi sokkal inkább a fiatalokat szeretnénk megcélozni, akkor modernebb, újabb stílusban kell dolgoznunk és a termékünk már eltér a konkurenciától. Ha jövedelem alapján célzunk, a termékünk minőségét és árát ennek megfelelően kell beállítanunk. Vagy jó lehetőség még az is, ha a magánszemélyek helyett inkább céges ügyfeleknek akarunk eladni, vagy fordítva. Sokszor nem megoldható, vagy nem jó stratégia kis cégek esetében, ha egyszerre akarnak magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is eladni, hiszen a legtöbb esetben ez a kettő sokban eltér, és ha nincs meg a megfelelő erőforrás és kapacitás, akkor egyikben sem lesz sikeres.

A konklúzió tehát az, hogy attól, hogy már működik hasonló vállalkozás a piacon, akkor találnunk kell olyan pontokat, amikben eltérhetünk és előnyünkre kell azokat fordítani, kifelé ezeket kommunikálni és ezekhez igazítani a pozícionálásunkat.

A következő cikkünkben a “Csak az ötlet és a gondolat van meg, de más még nincs”  problémát járjuk körbe. Megnézzük, hogy ez, hogyan befolyásolja álmaink megvalósítását, vagy akár a saját vállalkozásunk megalapítását. Ezt fejtem ki és saját példákat hozva bemutatom, véleményezem és tippeket adok, hogy hogyan lépjünk túl rajta, hogyan oldjuk meg a problémát.

Látogass el oldalunkra holnap is, hogy megtudd mik a legfőbb visszatartó okok, ami miatt nem valósítod meg a céljaidat.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legújabb blog bejegyzéseinkről, rendezvényekről és hírekről. Valamint kövess minket Facebookon és Instagrammon is!

Vállalkozást tervezel? Jól jönne egy kis anyagi segítség?

Mutatjuk, hogyan szerezz 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást!