„Nincsenek veretlenek a vállalkozók világában” – Gary Vaynerchuk

Ismered az Angry Birds nevű játékot? Szerintem ezt szinte mindenki ismeri, az első okos-telefonos sikeres játékok egyike, ami megindította a ma már több milliárd dolláros mobil játék ipart. Na és azt tudtad, hogy a Rovio, a cég, aki mögötte áll, 6 év alatt 51 sikertelen próbálkozással indított? De nem adták fel, tanultak a hibáikból, és aztán pedig sikerült egy olyan nagy dolgot összehozni, amely egy csapással megváltoztatta a vállalkozást. Már nem egy telefonos játékokat gyártó cég volt, hanem egy média-szórakoztató vállalat.

Még szerencse, hogy senki nem emlékszik a vereségekre.

A legjobb sportolók is az elején buktak. Sokat. De amint beindult a karrierjük, már csak úgy jutnak az eszünkbe, hogy a legjobb teniszező, kosaras, focista. A kisbabák is hányszor esnek el, mielőtt magabiztosan tudnának járni? Tényleg ezen akadunk fel, hogy elsőre nem sikerült?

Van egy rossz hírem, az üzletben, de még az életben sincsen olyan, hogy minden elsőre sikerül és úgy alakul, ahogy mi szeretnénk. Ez a természet rendje. Viszont minél előbb sikerül ezt megértened, annál hamarabb fogod helyén kezelni a hibáidat, és nem fog visszatartani a gondolat, hogy benne van a pakliban, hogy veszítesz.

Sokan ezért hasonlítják a vállalkozói életet a boxolókéval. Az ökölvívásban muszáj megszoknod, hogy megütnek. Tanulnod kell, hogy hogyan álld a sarat. Elkerülhetetlen, hogy bekapj egy két jobbost, ha ki akarod tapasztalni az ellenfeledet. Megtudni, hogy hol vannak a gyengepontjai, hogy hogyan tudsz közel kerülni és felülkerekedni.

Hasonlóan van a vállalkozásoknál is. A képletes ellenfeled a piac és azok szereplői. Be fogsz kapni egy-egy váratlan ütést a validáció során, ha akarod, ha nem. Nem fog mindenkinek úgy tetszeni a terméked, szolgáltatásod, ahogy neked. És mivel nekik akarsz eladni, muszáj lesz változtatnod. Ki kell tapasztalnod, hogy mik a gyengepontjaik, hiányaik és igényeik, amiket te ki tudsz elégíteni. Hogyan tudsz közelebb férkőzni, hogy téged válasszanak és ne a versenytársakat. Lesznek olyan ügyfelek, akik inkább a konkurenciával szerződnek, akik valami miatt nem fognak szóba sem állni veled.

Ezeket a negatív visszajelzéseket mielőbb a helyén kell kezelni, különben vissza fognak húzni és nem fogsz tudni továbbhaladni. Úgy kell felfogni, hogy nem veszítettünk, hanem próbálgattunk és kitapasztaltuk, hogy mi az, amit nem szabad csinálni.

Ezt a cikket egy Thomas Edison idézettel zárnám:

„Nem hibáztam. Egyszerűen csak találtam 10000 utat, ahogy nem működik.”

A következő cikkünkben a “Nem ez az, amit csinálnom kellene”  kérdését járjuk körbe. Megnézzük, hogy ez, hogyan befolyásolja álmaink megvalósítását, vagy akár a saját vállalkozásunk megalapítását. Ezt fejtem ki és saját példákat hozva bemutatom, véleményezem és tippeket adok, hogy hogyan lépjünk túl rajta, hogyan oldjuk meg a problémát.

Látogass el oldalunkra holnap is, hogy megtudd mik a legfőbb visszatartó okok, ami miatt nem valósítod meg a céljaidat.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legújabb blog bejegyzéseinkről, rendezvényekről és hírekről. Valamint kövess minket Facebookon és Instagrammon is!

Vállalkozást tervezel? Jól jönne egy kis anyagi segítség?

Mutatjuk, hogyan szerezz 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást!