„Azzal az idővel kell foglalkoznunk, ami megadatik nekünk” – J.R.R. Tolkien

Igen, van család, barátok, munka, tanulás és más egyéb kötelességek. Sajnos sosem lesz elég időnk.

Viszont, arra van időnk, amire szeretnénk, hogy időnk legyen.

Nincs időnk megtenni az első lépéseket, hogy elérjük a céljainkat, de van időnk esténként a TV előtt feküdni és csak bámulni a kommersz műsorokat? Azt mondod, hogy túl elfoglalt vagy, hogy leülj és elkezd megírni magadnak az üzleti tervet a vállalkozásötletedhez, de megállás nélkül pörgeted a facebook hírfolyamodat, amit már háromszor láttál?

Ha szeretnénk, megvalósítani egy régi álmunkat, akkor igenis fogunk rá időt szánni. Ezért muszáj priorizálnunk, okosan, hatékonyan és keményen kell dolgozni. Gondold végig, hogy mennyi időt töltesz egy nap csak a Facebook pörgetésével? Na és a TV előtt mennyit ülsz? Vedd egy átlagos napodat. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha egy irodában dolgozol napi 8 órát, akkor ott van az a reggeli kávézás a munkatársakkal, az órás ebédszünet, na és persze ebéd után ki olyan mazochista, hogy nem iszik kávét? Aztán amikor visszaülünk az asztalunkhoz, még lecsekkoljuk miről maradtunk le a Facebookon, ja meg még egy kis Youtube belefér. Úgyhogy jó, ha dolgozunk olyan nettó 5 órát egy nap. Fontosabbak ezek, mint hogy tegyél valamit az álmod megvalósításáért? Ha igen, akkor nincs több mondanivalóm, bocsánat, hogy eddig húztam az idődet, innentől téged semmi nem érint, nyugodtan kiléphetsz és folytathatod, amit eddig csináltál.

Ha viszont a válaszod nem, akkor ideje lenne tenni valamit az ügy érdekében, nem gondolod? Többször hallottam már, hogy de hát én teljes munkaidőben dolgozom. És mit csinálsz délután 5 és este 10 között? Ha ebben az időben akár csak 1-2-3 órát foglalkozol a céljaid elérésével, már sokkal előrébb vagy.

Kezdd kicsiben, hidd el, amint meglátod az első eredményeket többet és többet akarsz majd.

Kezdd el használni hatékonyan a naptár alkalmazásodat, a To-Do listádat. Alakíts ki szokást belőle. Elemezd, hogy mivel mennyit foglalkozol, hogyan tudnád javítani a hatékonyságot és időt. Ha például el akarsz olvasni egy könyvet, ami 420 oldal, és 1 perc/oldal sebességgel olvasol, akkor egy hét alatt csak napi 1 óra olvasással végig érsz a könyvön. Ha ez a cél, akkor tervezz be a napirendedbe egy órát, ahol csak azzal foglalkozol. Tegyél ugyanígy a munkával. Van egy feladat, amit a héten meg kell csinálni és kb. 10 órádat veszi igénybe, akkor napi 2 óra munkával készen is vagy. Viszont érdemes puffer időszakot hagyni magadnak. Ezt értsd úgy, hogy tervezz be egy kis plusz időt magadnak, ha csúsznál. Én egy órás feladatnál szoktam adni 10-20 percet, hogy ha bármi közbe jönne, akkor se csússzon el az egész nap. Az elején elkövettem a hibát és percre pontosan terveztem, így ha bejött egy nagyobb csúszás, akkor volt, hogy inkább lemondtam már a nap hátralevő részéről. Mondanom sem kell, hogy ez nem volt igazán hatékony stratégia. Kezdj el valamilyen idő-menedzsment stratégiát és szabd át magadra. A legfontosabb, hogy:

Légy türelmes és kitartó.

Aztán amikor már látod a kitartó munkád gyümölcsét, egy másodpercet sem fogsz pazarolni az életedből. Mindent próbálsz a leghatékonyabban csinálni, hogy haladj a karriereddel, vállalkozásoddal, hobbiddal, miközben a családra és a barátokra is marad majd időd, amit nem a TV előtti fetrengéssel és sörözéssel fogod tölteni, hanem aktív leszel, és arra fogsz törekedni, hogy a lehető legjobb élményeket éld át a szeretteiddel.

A következő cikkünkben az “Első kudarcok”  problémát járjuk körbe. Megnézzük, hogy ez, hogyan befolyásolja álmaink megvalósítását, vagy akár a saját vállalkozásunk megalapítását. Ezt fejtem ki és saját példákat hozva bemutatom, véleményezem és tippeket adok, hogy hogyan lépjünk túl rajta, hogyan oldjuk meg a problémát.

Látogass el oldalunkra holnap is, hogy megtudd mik a legfőbb visszatartó okok, ami miatt nem valósítod meg a céljaidat.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legújabb blog bejegyzéseinkről, rendezvényekről és hírekről. Valamint kövess minket Facebookon és Instagrammon is!

Vállalkozást tervezel? Jól jönne egy kis anyagi segítség?

Mutatjuk, hogyan szerezz 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást!