„Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni.” – Napoleon Hill

„Majd holnap”, „majd ha lesz rá pénzem”, „most válság van”, „majd ha x és y történik”, „majd elkezdem, ha több tapasztalatom lesz”, és még sorolhatnánk.

Ha nem ma, akkor honnan tudod, hogy mikor jön el az ideje? „Majd holnap elkezdem, mert…” és holnap ugyanezt folytatjuk. Sokkal könnyebb kifogásokat találni és elhitetni magaddal, hogy miért ne kezdd el most, mint saját kézbe venni az életed, felelősséget vállalni és cselekedni. Még egy olyan sikeres emberről sem hallottam, aki kifogásokkal érte volna el céljait. De persze a kifogásokkal meggyőzzük magunkat, hogy most éppen nem tudjuk megtenni az első lépéseket, ez a könnyebb út és még lelkiismeret-furdalásunk sem lesz…

„Majd amikor lesz rá pénzem, akkor elkezdem a vállalkozásomat”. Nem kell pénz ahhoz, hogy egy üzleti koncepciót összeállíts. Amíg ez nincs meg, addig nem is tudod mennyi pénz kéne hozzá. Sokszor pedig elég egy kávényi pénz ahhoz, hogy egy ismerős vállalkozónak, szakembernek kikérd a véleményét. A fenti kifogás csak akkor elfogadható indok, ha éppen azzal vagy elfoglalva, hogy pénzt keresel a megvalósításra, éppen befektetőkkel tárgyalsz, vagy a pályázatokat bújod.

Válság van, ilyenkor nem lehet vállalkozni”. Ha azt mondod, hogy válság van, akkor menj be egy plázába és nézz körbe. Szél fújta ördögszekereket látsz, mint a jó westernfilmekben, vagy pontosan ugyanannyi vásárlót, mint máskor? Bár lehet, csak nem szóltak nekik, hogy válság van. Válságban vállalkozást indítani csak akkor kockázatos, ha egy átlagos üzletet akarsz. De azt mindig is kockázatos lesz indítani.

„Majd ha x és y történik”. Ha tényleg hagyjuk, hogy ennyire függjünk másoktól, akkor hiába leszünk sikeresek és csinálunk mindent jól, túl nagy befolyással bírhat egy külső tényező, ami a vállalkozásunk végét is jelentheti. Nem nagyon szabad ilyenre hagyatkozni, mert csak az időnket, energiánkat és pénzünket kockáztatjuk, és ha minél nagyobb a kockázat, annál kisebb az esélye, hogy belevágunk.

„Majd elkezdem, ha több tapasztalatom lesz”. Amikor ezt a kifogást először hallottam, nem bírtam felfogni és megérteni a mögötte álló logikát. Mégis, hogyan lesz több tapasztalatunk valamiben, ha nem arra fordítunk időt és energiát, hogy az adott dologban fejlődjünk? És amikor az emberek ezzel jönnek, akkor általában nem azért mondják, mert még tanulják a szakmát és még nem akarnak belevágni a saját vállalkozásukba, hanem teljesen más irányba haladnak. Például, ha van egy jó telefonos alkalmazás ötleted, ami szerinted működőképes, akkor ne egy bankban dolgozz hitelügyintézőként, mert ott valószínűleg nem fogod megszerezni a szükséges tapasztalatot és tudást ahhoz, hogy elindulj. De ha mégis ott szeretnél vagy kell maradnod, akkor a szabadidődben olvass utána az interneten, keress fel fejlesztőket, vállalkozókat, akiknek közük lehet ehhez a területhez és gyűjts információt, kérd ki a véleményüket és kérj segítséget, mert sosem lehet tudni, hogy ki lát meg nagy lehetőséget a mi történetünkben.

Nincs olyan, hogy tökéletes időzítés.

Tedd meg az első lépést még ma! Minden hezitálással és halasztgatással töltött perc kárba veszett idő. Az elvesztegetett idődet már soha nem kapod vissza. Jobb inkább belevágni és elbukni, hiszen abból tanulhatsz.

Egy év múlva ilyenkor azt fogod kívánni, hogy bárcsak előbb elkezdted volna. Nem kell nagy dolgokat tenni már az elején, csak vágj bele, és amikor majd már látod az eredményeket, sokkal könnyebben fog menni minden.

Köszönjük, hogy ma is velünk tartottál és elolvastad a második fő okot, ami közéd és az álmaid megvalósítása közé áll, és gyere vissza holnap is, hogy megtudd, mi a harmadik. Ha nem szeretnél lemaradni a legújabb cikkeinkről, rendezvényeinkről, híreinkről, akkor ne felejts el feliratkozni a heti hírlevelünkre.

A következő cikkünkben a “Nincs elég időm rá”  problémát járjuk körbe. Megnézzük, hogy ez, hogyan befolyásolja álmaink megvalósítását, vagy akár a saját vállalkozásunk megalapítását. Ezt fejtem ki és saját példákat hozva bemutatom, véleményezem és tippeket adok, hogy hogyan lépjünk túl rajta, hogyan oldjuk meg a problémát.

Látogass el oldalunkra holnap is, hogy megtudd mik a legfőbb visszatartó okok, ami miatt nem valósítod meg a céljaidat.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legújabb blog bejegyzéseinkről, rendezvényekről és hírekről. Valamint kövess minket Facebookon és Instagrammon is!

Vállalkozást tervezel? Jól jönne egy kis anyagi segítség?

Mutatjuk, hogyan szerezz 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást!